1968-69

Ulf Sterner i Frölunda-tröjan.

SÄSONGEN SUMMERAD

Det var en utmaning för högsta serien att hålla det ökande intresset från säsongen innan på hög nivå eftersom det väntade ett hög- intressant VM på hemmaplan i mars – dessutom i färg-TV för första gången. 
 
I grundserien var slutspelslagen sedan ganska snart utkristalliserade, vilket ökade risken för antiklimax i ett läge när Brynäs var enigt tippade att vinna ganska lätt.
 
Men ett slutspelsdrama som varade in i det sista gjorde att det knappast blev något problem att till och med öka det allmänna intresset för högsta serien. Inför sista omgången kunde storfavoriten Brynäs vinna, men även Frölunda och Leksand. För Brynäs hade det räckt med oavgjort mot Frölunda borta. Men Hong Kong-influensan hade slagit till mot Gävlelaget och bland annat typiskt nog gjort spel omöjligt för Hans ”Virus” Lindberg.

LEKSANDS LYCKA

50 år efter att klubben bildades och nästan 30 år efter att den första gången spelade hockey ck Leksands IF ra att de vunnit SM. Avgörandet kom i Frölundaborg i Göte- borg i slutomgången. Frölunda slog Brynäs medan Leksand spelade för dem nödvändiga 1-1 mot MoDo i Örnsköldsvik, detta trots att MoDo hade ett stolpskott i slutskedet.

Matchen i Göteborg låg för dramatikens skull nästan en kvart efter den i Kempehallen. För Leksand var det 12:e gången man var med i slutspelet. Två gånger tidigare hade klubben varit ytterst nära – 1958/59 respektive 1963/64 – men nu gick det hela vägen för Rune Mases och hans lag.

SÄSONGENS KEDJA Brynäs missade titeln, men hade vinterns effektivaste kedja. Hans ”Virus” Lindberg, Lars-Göran Nilsson och Jan-Erik Lyck gjorde 66 mål ihop i grundserien ochbtog de tre första platserna i poängligan.
Delar av Leksands guldlag från 1969 fr v Ulf Mårtensson, Dan Söderström, Hans Jax, Gunnar Mårs, Bosse Englund, Gunnar Jönses, Rune Mases, Roger Lindqvist, Olle Mapa Sjögren, Harry Persson, Christer Abris, Jan-Olof Kroon i ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Frölunda den 25 februari 2017 i Leksand.
Delar av Leksands guldlag från 1969 fr v Ulf Mårtensson, Dan Söderström, Hans Jax, Gunnar Mårs, Bosse Englund, Gunnar Jönses, Rune Mases, Roger Lindqvist, Olle Mapa Sjögren, Harry Persson, Christer Abris, Jan-Olof Kroon i ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Frölunda den 25 februari 2017 i Leksand.

HAMMARBYS MISÄR

Återkomsten för det gamla storlaget Hammarby slutade i fiasko. Till sist blev det bara tre poäng och den enda segern, mot Skellefteå, kom först i den 15:e omgången. Med bara 323 på plats på Hovet i Stockholm blev det knappast någon galaföreställning. Rögle hade det nästan lika svårt i den södra serien, Ängelholmslaget kom sist på sju poäng.

BRAGDEN Av nykomlingarna höll sig bara Nybro kvar efter att ha avgjort mot Rögle
i slutomgången. Man blev med detta det första småländska laget någonsin att hålla sig kvar i den högsta serien.

PROPPEN UR Den tänkta tidiga seriefinalen mellan Frölunda och Brynäs i oktober 1968 slutade med att gästerna vann med hela 10-0 efter bland annat tre mål av Brynäs tunge center Lennart ”Tigern” Johansson.

DIVISION 1 NORRA

DIVISION 1 SÖDRA

SM-SLUTSPEL

DYSTRA PROFETIOR

Efter säsongen var AIK-tränaren Eje Lindström dyster i årsboken ”Sporten Idag”. Lindström skrev i en krönika att han tyckte det blivit för mycket taktiskt tänkande i svensk hockey. Han fortsatte om försvarsspelet:

”Jag tänker ibland på hur det skulle vara om svensk hockey hade begåvats med backar av kanadensisk klass, d v s försvarare som kan konsten att gå ned och täcka på isen, Dessbättre – ja, faktiskt – har vi inte de spelarna. Fanns de skulle det räcka med att hänga in en målvaktströja i buren – ingen skulle någonsin komma i skottposition.”

Eje Lindström, tränare i AIK.

Skrällen

I Umeå hade Sandåkerns SK satsat hårt på sporter som bandy, handboll och fotboll. I de två sistnämnda hade man nått tvåan. Men det var i hockey man först blev allsvenska efter knappast ens klubben själv hade räknat med att man skulle nå den högsta serien, vilket i sin tur skulle innebära derbyn mot storebror IFK Umeå.
 

NYKOMLINGARNA

Clemensnäs gick överraskande till kval efter att ha vunnit mot Rönnskär i sista omgången, det var första gången Clemensnäs ledde serien. Innan det hade man oftast varit ett mittenlag. Avancemanget var det tredje för Västerbottensklubben, tidigare hade man varit uppe och vänt 1963/64 respektive 1966/67. För Tingsryd och Surahammar blev det återkomster till den högsta serien. För plantskolan Surahammar för första gången sedan mitten av 1950-talet.

Hockeyadel. Lars-Göran Nilsson och Tord Lundström tillsammans med Sven Tumba och legendariske journalisten Lars-Gunnar Björklund.

POÄNGLIGAN DIVISION 1

1. Lars-Göran Nilsson, Brynäs 18/27/16/43

2. Jan-Erik Lyck, Brynäs, 21/19/22/41

3. Hans ”Virus” Lindberg, Bry- näs 21/20/20/40

POÄNGLIGAN SM-SLUTSPELET

1. Tord Lundström, Brynäs 7/6/6/12

2. Ulf Sterner, V Frölunda 7/5/7/12

3. Leif ”Blixten” Henriksson, V Frölunda 7/6/4/10

PUBLIKSNITT GRUNDSERIEN 3 154

PUBLIKSNITT SM-SLUTSPELET 5 157

Annons